FME versie 2021: sneller, gebruiksvriendelijker en veelzijdiger

Meer weten?
3 mei 2021

FME is ondertussen een gevestigde waarde binnen de GIS-wereld, maar dat wil niet zeggen dat SAFE Software het rustig aan doet, integendeel. Ook dit jaar ligt er een nieuwe versie van FME klaar en die bevat opnieuw een reeks handige nieuwigheden. Zo is het uitwisselen en integreren van je (geo)data met FME 2021 sneller, gebruiksvriendelijker en veelzijdiger dan ooit.

Sneller

In een wereld van alsmaar groter wordende datasets is het een opluchting dat software ook sneller wordt. Enkele van onze favoriete FME-transformers hebben immers een efficiëntieboost gekregen. Zo werkt de SpatialRelator 4x sneller, de Bufferer tot 10x sneller en de grootste vooruitgang is weggelegd voor de ShortestPathFinder, die tot wel 30x sneller is geworden. Zo verwerk je grotere datasets in een mum van tijd.  

Gebruiksvriendelijker 

Ook op vlak van gebruiksgemak maakt FME weer een sprong voorwaarts. Zo zijn de Data-Aware Transformer Dialogues nu beschikbaar in de AttributeManager. Hierdoor kan je als gebruiker razendsnel workflows aanpassen aan je behoeften. Ook is er een nieuwe Parameter Dialog Builder die toelaat om eenvoudiger en gestructureerd parameters te creëren door gebruik te maken van handige visuele shortcuts. Deze nieuwe functies maken ook het delen en hergebruiken van FME workflows efficiënter dan ooit, want je past ze razendsnel aan naar je eigen dataset. 

Veelzijdiger 

Eén van de troeven van FME is de ondersteuning voor talloze dataformaten. Noem het gerust het Zwitsers zakmes binnen de wereld van datatransformatie. Hoewel de meest gebruikte standaarden uiteraard al langer in FME zijn opgenomen zijn er ook dit jaar nog nieuwe formaten aan de lange lijst toegevoegd. Zo ondersteunt FME nu ook Apache Parquet en BIM360 Docs. Het is duidelijk dat Safe Software niet stil zit vooruit durft te kijken. De (indrukwekkende) lijst van compatibele datastandaarden kan je terugvinden op https://www.safe.com/fme/formats-matrix/

FME server 

FME Server heeft de voorbije jaren een hele serie nieuwe features gekregen om datastromen te automatiseren en te delen binnen organisaties.  Ook in 2021 kreeg FME server eer weer extra functies waardoor het nog eenvoudiger wordt om complexe workflows te beheren. Met Guaranteed Delivery kun je robuustere workflows bouwen omdat het proces opnieuw zal opstarten na een foutmelding. Als je werkt met automatiseringen die zware taakverwerking aaneenschakelen of problemen met complexe triggers moeten oplossen, is er nu een manuele trigger beschikbaar, zodat je automatiseringen op aanvraag kunt uitvoeren met een klik op de knop of via een REST-call. 

Met Streams, de gloednieuwe FME Server interface, is het eenvoudiger dan ooit om streaming- en IoT-gegevens te integreren met behulp van event streams voor continue, realtime gegevensverwerking zonder enige codering. Als alternatief voor bulk- of batchverwerking, kun je met stream processing streams verbinden en integreren, gegevens verrijken en analyseren voor realtime besluitvorming, ongeacht de bron of het volume van gegevens. 

Om je beter te ondersteunen bij grote implementaties biedt FME vanaf nu ook een helpfunctie aan voor technische monitoring met heel wat data over wachttijden voor taken, wachtrijbeheer en het uitvoeren van taken. Dankzij deze Job Information kan je de FME Server-wachtrijen vlotter beheren en engines efficiënter gaan inzetten.  

In een volgend artikel zoomen we dieper in op de mogelijkheden van FME Server.  

Wil je deze en andere nieuwe features van FME 2021 in actie zien? Heb je vragen voor onze experts? Schrijf je dan nu in voor het gratis webinar op 18 mei!

Bert Akkermans, Product Manager 

bert.akkermans@gim.be 

Meer nieuws