Actuele geodata maken verduurzaming van vastgoed schaalbaar

Meer weten?
28 maart 2024

GIM en CFP Green Buildings slaan de handen in mekaar en leveren snelle en accurate inzichten in het rendement van duurzame investeringen. Dankzij deze samenwerking beschikken eigenaars en investeerders over een ongeziene schat aan hoogwaardige data over individuele panden tot volledige vastgoedportefeuilles. De sector krijgt hiermee een instrument in handen om de verduurzaming van vastgoed in België te versnellen, mét aandacht voor rendement.

Missie: de vastgoedsector in België verduurzamen

De missie van CFP Green Buildings is om alle gebouwen ter wereld te helpen verduurzamen. Om deze missie te realiseren ontwikkelde het de Green Buildings Tool. Deze tool biedt op een geautomiseerde manier inzichten in de mogelijkheden om gebouwen op een rendabele wijze duurzaam te maken.

Om zijn ambities in België te verwezenlijken was CFP op zoek naar hoogwaardige vastgoedinformatie om in de Green Buildings Tool te integreren. Dit bleek een uitdaging, want in België zijn de  gegevensbronnen verspreid over verschillende instanties, met bovendien erg uiteenlopende kwaliteitsniveaus. Zo kwam Belmap van GIM in the picture.

Belmap is GIMs digitale tweeling van de bebouwde omgeving met de meest accurate en uitgebreide inzichten in gebouwen in de Benelux. Dankzij slimme algoritmes integreert het data van meer dan 60 bronnen tot een hoogwaardige verzameling van vastgoedinformatie.

“Door de data van Belmap in de Green Buildings Tool te integreren, kunnen vastgoedfinanciers en eigenaren eenvoudig en snel voorzien worden van een accuraat duurzaamheidsadvies, wat hen een aanzienlijke tijds- en inspanningsbesparing oplevert.“ , aldus Nanda Verschoor, Head of International Operations bij CFP Green Buildings.

Betrouwbaar inzicht in het rendement

Betrouwbare informatie is onmisbaar voor het verduurzamen van gebouwen. Niet alleen voor het berekenen van het rendement, maar ook voor het opstellen van rapportages en het inschatten van risico’s.

Bart Thomas, Business Owner Banking & Insurance bij GIM: “De kwaliteit van de data staat centraal in onze geïntegreerde visie en aanpak. Elk pand in Belmap heeft een unieke en stabiele identificator die het mogelijk maakt om vastgoedinformatie te monitoren doorheen de tijd. Daarnaast communiceren we steeds transparant naar onze klanten over de datakwaliteit via betrouwbaarheidsindicatoren. Banken en financierders hechten daar veel belang aan.”

Van individueel pand tot volledige portefeuille

Voor klanten die hun portfolio willen verduurzamen, biedt de integratie van Belmap in de Green Buildings Tool een gebruiksvriendelijke oplossing. Ze krijgen snel inzicht in de staat van hun vastgoed, de beschikbare mogelijkheden, het potentieel, het verwachte rendement en waarderingen van duurzame investeringen. Dit bespaart hun de enorme inspanning om al deze data zelf te verzamelen. Resultaat? Een betere gebruikerservaring en een hogere kwaliteit, waardoor klanten zich kunnen concentreren op het nemen van de juiste beslissingen zonder zich te hoeven verdiepen in complexe dataverzameling.

“Met de juiste data maak je eenvoudig en snel een duurzaamheidsrapport op maat: van een individueel gebouw tot de volledige portfolio. Je kunt hierbij de focus leggen op ESG, op behaalde financiële besparingen, maar ook op PCAF of CRREM. Door de integratie van Belmap in de Green Buildings Tool kunnen we de bank- en immosector snel van de juiste inzichten en data voorzien,” zo besluit Nanda.

Actuele geodata maken verduurzaming van vastgoed schaalbaar

Meer nieuws