Blog: Uitbreiden van FME Form naar FME Flow? Jazeker, en wel om deze 3 redenen
Met het data-integratieplatform FME koppel je makkelijk (geo)data. Het maakt daarbij niet uit over welk type data het gaat, waar die zich bevindt, of in welk formaat. Op zoek naar extra opties voor efficiëntie, toegankelijkheid en automatisatie? Zet dan de stap naar FME Flow.
Voor veel organisaties is FME Form (het vroegere FME Desktop) een onmisbare tool geworden om geodata vlot te verwerken. Maar wat als het nóg beter kon? Kies je voor de servervariant – FME Flow – dan zet je de kracht van FME optimaal in.
#1 Snellere en efficiëntere dataverwerking
Omdat FME Flow bestaande FME-workspaces uitvoert via een server profiteer je automatisch van de krachtige hardware die met de server gepaard gaat. Dat betekent dat dataverwerkingsprocessen sneller zullen verlopen. Meer zelfs: je kan verschillende processen moeiteloos over verschillende servers verdelen voor optimale efficiëntie.
Daarnaast garandeert een server ook een snelle en stabiele netwerkverbinding met databanken en andere databronnen. Daardoor verloopt het lezen en schrijven van grote hoeveelheden data vlotter dan ooit. Dat zal voor telewerkers als muziek in de oren klinken: ze hoeven gegevens niet meer over te zetten van het bedrijfsnetwerk naar de eigen computer. Alles blijft binnen het bedrijfsnetwerk en wordt daar door FME Flow verwerkt.
Tot slot zorgt een server er ook voor dat je eigen computer niet langer wordt belast tijdens dataverwerking. Je laptop ’s avonds uitschakelen zonder risico op procesonderbreking? Geen probleem.
#2 Toegankelijk voor iedereen
Data zijn overal. Het gevolg: iedereen binnen een organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Zo zijn er tal van mogelijke scenario’s voor dataverwerking. De ene collega wil gegevens uit een databank exporteren in een bepaald bestandsformaat, een andere collega wil een kwaliteitscontrole uitvoeren op de gegevens, nog een andere wil de gegevens omzetten naar een nieuw bestandsformaat, etc.
Voor ervaren gebruikers van FME is dit allemaal kinderspel, maar wat met niet-experten? Die help je voortaan verder met FME Flow.
In het kort: met FME Flow kan elke collega FME-workspaces uitvoeren via de gebruiksvriendelijke web interface. Dat leidt tot een hogere productiviteit, terwijl je FME-experten niet langer te pas en te onpas moeten bijspringen. Goed om te weten is ook dat je processen kan afschermen via een login-systeem. Jij bepaalt dus welke gebruikers toegang krijgen en wie niet.
#3 Meer oog voor automatisatie
Elke ervaren FME Form-gebruiker kent het wel: je ontwikkelt een workspace om data te verwerken, maar nu moet dit proces op regelmatige basis plaatsvinden. Dat houdt in dat je telkens zelf het proces in gang zet op het gewenste tijdstip. Of niet?
Via de web interface van FME Flow kan je processen inplannen én aangeven met welke interval je de (automatische) herhaling wil. Hoe dat in de praktijk gaat lees je hier: Stad Oostende laat data in real time werken met FME Flow.
Heb je geen vaste interval voor ogen, maar eerder een trigger, zoals een inkomende mail, een nieuw bestand of een andere gebeurtenis? Via FME Flow Automations kan je eenvoudig triggers instellen voor de start van bepaalde processen.
Als je nog vragen hebt over hoe FME Flow jouw organisatie kan helpen om datagedreven te worden, aarzel niet ons te contacteren.
Niels Gabriels
GIS Architect en FME Certified Professional