Merkator Group en Sofindev slaan de handen in elkaar

Meer weten?
22 december 2023

Merkator Group en Sofindev slaan de handen in elkaar om het potentieel van geospatiale software (GIS), data en diensten verder te ontwikkelen. Via dit partnership haalt Merkator Group, een toonaangevende Benelux speler in oplossingen op basis van geografische informatie, een strategische partner aan boord en verstevigt het haar financiële basis om een leidende rol te spelen in haar markten.

Met het oog op de versterking van haar groei, heeft Merkator Group een overeenkomst bereikt met Sofindev omtrent een participatie in de groep. Sofindev neemt, via haar fonds Sofindev VI, een meerderheidsbelang in Merkator Group. De CEO en hoofdaandeelhouder van Merkator Group, Geert De Coensel, blijft CEO en behoudt een strategisch belang. Ook de overige aandeelhouders, leden van het management, blijven verankerd in het aandeelhouderschap van Merkator Group. Geert De Coensel en de overige management teamleden blijven ook verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de groep en haar diverse bedrijven in België, Nederland en Spanje.

Merkator, oorspronkelijk opgericht in Nederland in 2008, breidde in 2011 haar actieterrein uit naar België met de oprichting van een Belgische entiteit en de komst van huidig CEO Geert De Coensel. Onder het motto: ‘Safer streets & better networks’ (‘veiligere straten & betere netwerken’), ontwikkelde Merkator zich in het voorbije decennium tot een toonaangevende speler in geospatiale oplossingen om de netwerken en infrastructuur van nutsbedrijven, telecombedrijven en netbeheerders beter en slimmer te beheren. Merkator heeft hiervoor eigen software ontwikkeld (Marlin) om een digitale tweeling (‘digital twin’) te maken van netwerken en die te combineren met geografische data, zodat haar klanten hun netwerken slimmer kunnen beheren. Daarnaast heeft het ook software en data gecombineerd in een oplossing (Eaglebe) die steden en gemeenten toelaat om het toekennen van vergunningen voor het gebruik van openbare ruimte te versnellen en vereenvoudigen.

In 2022 werd de Merkator Group gevoelig versterkt met de komst van GIM en haar dochteronderneming GIM Wallonie, op haar beurt een leidende speler in de ontwikkeling van geospatiale software en professionele diensten in België. Net zoals Merkator is GIM gespecialiseerd in het aanbieden van geo-oplossingen op maat van overheden, nutsbedrijven en private ondernemingen. Eén van de oplossingen die GIM heeft ontwikkeld is Belmap, een digitale tweeling-oplossing die alles vertelt over gebouwen, adressen, percelen en verwante thema’s in België, Nederland en Luxemburg. Banken en verzekeraars, nutsbedrijven, logistieke dienstverleners en tal van bedrijven in andere sectoren gebruiken deze toepassing o.m. om hun risicobeheer te digitaliseren, hun netwerken en operaties beter te plannen en hun prospectie -en salesprocessen efficiënter te maken.

Dankzij de combinatie van Merkator en GIM is een powerhouse gecreëerd op het gebied van geospatiale kennis en ervaring in België en daarbuiten. Met eigen vestigingen in België, Nederland, Spanje en het Midden-Oosten en meer dan 180 geo-ict-experten is de groep uitstekend gepositioneerd om in te spelen op de groeiopportuniteiten in haar markten.


Het gezamenlijk plan is om een magische geospatiale driehoek te creëren, waarin software, data en services elkaar harmonieus aanvullen, om zo unieke high-end diensten en oplossingen aan te bieden in de overheids-, nuts-, telecommunicatie- en private sector. Deze SDS-driehoek is van cruciaal belang bij het aanreiken van kant-en-klare oplossingen. Software heeft data nodig en data hebben software nodig. Door deze te combineren met professionele diensten die toegevoegde waarde opleveren voor haar klanten, ontstaat een uniek aanbod in de Benelux en bij uitbreiding in een veel bredere geografische context. Via het partnership met Sofindev wil Merkator Group zich versterken om haar sterke groeitraject van de voorbije jaren voort te zetten en verder te versnellen.

Geert De Coensel, CEO Merkator Group:
“De beslissing van Sofindev om in de Merkator Group te investeren is een bekroning van de uitzonderlijke weg die we de voorbije jaren hebben afgelegd in het tot stand brengen van een leidinggevende speler in geospatiale technologie in de Benelux. En tegelijk is het ook een bevestiging van het immense potentieel die de combinatie van onze mensen, onze technologie en onze data te bieden hebben in deze markt. Daarnaast benadrukt dit partnership ook onze gedeelde waarden en cultuur. We zijn dan ook bijzonder verheugd over dit partnership, die onze sterktes en toewijding tot de markt van geospatiale technologie-oplossingen nog verder zal versterken. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze klanten, bedrijven en publieke instellingen, deze stap om Merkator Group te verankeren in een partnership met een gereputeerde en sterke financiële partner, zullen toejuichen."

Jan Camerlynck, Carlo Daelemans en Jean-Roger de Bandt, Partners Sofindev:
“Merkator Group is een absolute marktleider en toonaangevende speler op het gebied van geospatiale oplossingen in de Benelux. De duurzame en zeer tastbare toegevoegde waarde die de software, data en diensten van Merkator bieden aan overheden, nutsbedrijven en netwerkbeheerders om efficiëntere netwerken en veiliger openbaar domein mogelijk te maken, vormen het fundament van ons enthousiasme om in Merkator Group te investeren. Met een team van meer dan 180 geo-experten en de door haar ontwikkelde software en data-oplossingen is Merkator Group uitstekend gepositioneerd om verder een leidende rol te spelen in deze innovatieve en sterk groeiende sector. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat Merkator Group een uitstekend groeiplatform biedt waarop complementaire bedrijven met synergiepotentieel zich kunnen aansluiten. In combinatie met een groot vertrouwen in het aanwezige team van Merkator Group, zorgen deze elementen ervoor dat wij sterk geloven in het potentieel om met dit partnership betekenisvolle waarde te creëren, wat uiteindelijk onze missie is.”

De investering in Merkator Group is de tweede investering van het Sofindev VI fonds dat begin 2023 werd gelanceerd. In september 2023 werd een eerste investering gerealiseerd met de instap in het kapitaal van Expertum Groep, een toonaangevende SAP consultant in de Benelux.
Merkator en haar aandeelhouders werden in deze transactie bijgestaan door Deloitte Corporate Finance en Rooryck & Co. Sofindev werd bijgestaan door Argo Law en LDS Advisory.

Over Markator: “Safer streets & Better networks”

Merkator werd in 2008 opgericht in Groningen en breidde in 2011 uit naar België. Merkator Group is via haar Belgische entiteit Merkator NV/SA en Nederlandse entiteit Merkator BV actief in geospatiale software, data en diensten in België en Nederland. Zij worden daarbij ondersteund door de experten van haar Spaans zusterbedrijf Merkator Oviedo SL, die gespecialiseerd is in software ontwikkeling. Samen vormen zij een hecht team van meer dan 100 geo-professionals. In 2022 heeft Merkator Group de krachten gebundeld met GIM, een leidende Belgische speler in geografische data en software, die met een team van meer dan 70 geo-experten oplossingen biedt aan overheden, nutsbedrijven en de brede privé-sector. Daarnaast is GIM via haar dochterbedrijf GIM Wallonie, gevestigd in Gembloux, ook actief in Franstalig België en het Groothertogdom Lucemburg. 

De volledige groep telt meer dan 180 medewerkers, gespecialiseerde experten op het gebied van geospatiale software en consulting, en zal naar verwachting ongeveer €23 miljoen omzet realiseren in 2023.
Meer informatie over Merkator op www.merkator.com.

Over Sofindev

Sofindev is een toonaangevende onafhankelijke private equity onderneming, gespecialiseerd in buy-out en groeikapitaal voor kleine en middelgrote bedrijven in de Benelux. Sofindev werd in 1991 opgericht door twee vooraanstaande familiaal gecontroleerde beursgenoteerde groepen. Sinds die tijd is het Sofindev team geëvolueerd naar volledige onafhankelijkheid en heeft het zich omringd met een breder aantal gerespecteerde familiale en (internationale) institutionele investeerders. Onder deze investeerders bevinden zich ondernemers en eigenaren van familiebedrijven waarin Sofindev in het verleden heeft geïnvesteerd. 

Sinds 2015 werd meer dan €500 miljoen kapitaal opgehaald om te investeren in Belgische en Nederlandse middelgrote en kleine bedrijven, die op hun beurt tientallen overnames gerealiseerd hebben, in binnen- en buitenland. Momenteel beheert het Sofindev team het Sofindev IV fonds (°2015) met een toegezegd kapitaal van € 107 miljoen, het in 2020 gelanceerde fonds Sofindev V, met totale toezeggingen van € 170 miljoen en het begin 2023 gelanceerde fonds van € 250 miljoen, Sofindev VI. De Sofindev fondsen investeren in het kapitaal van succesvolle kleine en middelgrote bedrijven in de Benelux, in partnership met de ondernemers en management teams van deze bedrijven, ter ondersteuning van hun verdere groei.

Meer informatie over Sofindev op www.sofindev.com

Meer nieuws