Heel wat lokale besturen worstelen om geodata op orde te krijgen en bijvoorbeeld hun openbaar domein tot in detail te inventariseren. Maar via de softwaretool FME slaagde Stad Lier erin om complexe (geo)datastromen snel te automatiseren en te integreren. Het resultaat: kwalitatieve data voor een slim én datagedreven beleid.
De ambitie van de stadsdiensten in Lier is duidelijk: een efficiënte werking garanderen met een datagedreven aanpak. Maar de theorie is nog iets anders dan de praktijk. Zo is het openbaar domein doorgaans een ingewikkeld kluwen van databronnen die nog als silo’s naast elkaar bestaan. Daarom stapten de stadsdiensten Strategie en Informatie, Wonen, Leefmilieu & Omgeving en Stadsinfrastructuur in een cocreatieproject met GIM. Samen creëerden ze zo een oplossing op maat voor Stad Lier.
Naar een performant (geo)databeheersysteem
Na overleg over de noden en wensen van Stad Lier, werkte GIM een plan uit om interne en externe geografische informatie optimaal te ontsluiten voor alle betrokken partijen. Elke medewerker moet immers binnen zijn eigen werkcontext op elk moment en in de meest geschikte vorm de nodige data kunnen raadplegen. Het plan omvat deze 4 stappen:
- Automatisatie van (geo)datastromen
Hierdoor worden alle relevante externe databronnen automatisch besteld, gedownload en verwerkt in een lokale databank, inclusief historiek waar nodig. Een extra kwaliteitscontrole zorgt ervoor dat alles feilloos verloopt.
- Inventaris volgens OSLO Openbaar Domein
Het Vlaamse programma Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO) zet de lijnen uit voor een informatiemodel voor de inventarisatie van het openbaar domein. GIM implementeerde een conforme databank en via een bijbehorende QGIS-toepassing heeft elke gebruiker makkelijk toegang tot de data.
- Verwerking van As Built-plannen
Op dit moment werkt GIM aan de automatische inlezing en verwerking van As Built-plannen van onder meer straten en verkavelingen. Het doel: de As Built-plannen automatisch toetsen op conformiteit met de Basiskaart Vlaanderen (GRB) en toevoegen aan de databank Openbaar Domein.
- Creatie van een Open Data-portaal
Dit portaal zorgt er in eerste instantie voor dat alle medewerkers van de stad snel en eenvoudig de vereiste data vinden. Die bekijken ze bovendien in de gewenste vorm. Later kan het portaal ook worden opengesteld voor externe gebruikers, zoals burgers, bedrijven en partners.
Herboren datastructuur opent perspectieven
De automatisatie en integratie van de (geo)data – met de softwaretool FME in de hoofdrol – verliep in meerdere iteraties. Nauw samenspel tussen GIM en Stad Lier, en uitgebreide testing waren cruciaal om tot een oplossing op maat te komen. Het resultaat mag er zijn: verschillende werkprocessen (milieurapporten, landbouwschade, aanvraagverwerking …) verlopen voortaan volledig datagedreven en automatisch. Daarnaast wordt het behalen van de beleidsdoelstellingen eenvoudiger (bv. monitoring van het milieu) en past de nieuwe datastructuur perfect in het concept van een smart city. Missie geslaagd, dus!
Ook je geografisch databeheer automatiseren?
Kies voor Grip op Geo.
Contacteer ons
Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.
Error!
Jouw contactpersoon
An Heirman
+32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39
Service Desk
Al klant? GIM helpt je verder.
Klantendienst