Geografische Data Infrastructuur (GDI)

Maak je geodata vindbaar, toegankelijk en herbruikbaar

Meer weten?

Om je geodata vindbaar, toegankelijk en herbruikbaar te maken, giet je ze in een geografische data-infrastructuur (GDI). Daarmee leg je een solide basis voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, maar neem je ook betere beleidsbeslissingen.

Maak je geodata makkelijk vindbaar

Wil of moet je je geodata ter beschikking stellen van derden? Een geodatacatalogus is de geknipte oplossing om je data makkelijk vindbaar te maken.

Dit gebeurt aan de hand van metadata. Dit is informatie over de informatie in je catalogus, zoals een beschrijving van de inhoud, het formaat of de datum van de laatste update. Metadata zijn vindbaar volgens de internationale, Europese en regionale richtlijnen en best practices.

Zorg voor toegankelijke en interoperabele geodata

Interoperabiliteit is de sleutel tot gebruiksvriendelijke geografische datasets en –diensten. Data is ‘interoperabel’ als je deze kan uitwisselen tussen verschillende systemen en organisaties.

Op die manier laat je andere partijen naadloos communiceren met je GDI. Sterker nog, je gebruikers kunnen de data in optimale omstandigheden raadplegen, visualiseren, opvragen, downloaden én verwerken. Zonder dat jij telkens als tussenpersoon optreedt.

Verzeker interoperabiliteit met open standaarden

Door met open standaarden te werken, ligt interoperabiliteit binnen handbereik. Denk aan voorbeelden zoals die van het Open Geospatial Consortium (OGC), het W3C, en overheidsinitiatieven zoals INSPIRE en de European Green Deal met de High Value Datasets

Je geografische dataservices met deze open standaarden in lijn brengen, is wel een huzarenstukje. Maar reken hiervoor gerust op GIM. Onze experten staan je graag bij in:

  • De selectie van open source oplossingen zoals GeoNetwork als catalogus en GeoServer voor webservices conform standaarden zoals CSW, WM(T)S, WFS, WCS en SOS.
  • De hosting van je GDI in de cloud of op locatie.
  • Het gebruik van een gestandaardiseerde oplossing of één op jouw maat.
  • De integratie van interoperabele Application Programming Interfaces (API's).

Bovendien kunnen we dit proces ook vergelakkelijken door geautomatiseerde dataharmonisatie- en publicatieworkflows uit te werken, met ingebouwde kwaliteitscontrole.

Maak (her)gebruik mogelijk

De kracht van een GDI ligt in de beschikbaarheid van je geodata voor hergebruik via allerlei interfaces. Je houdt steeds de meest actuele, volledige en kwaliteitsvolle informatie beschikbaar. Zo kan deze informatie ingezet worden voor tal van doeleinden zoals ruimtelijke studies en analyses, ruimtelijke planning, navigatie, onderzoek en marketing.

Zo bespaar je tijd en geld omdat je je data niet zelf moet verzamelen en verwerken. Het gaat dan ook altijd om gevalideerde en dus kwalitatieve data, wat leidt tot betere besluitvorming.

Onafhankelijke blik op je infrastructuur

Wil je niet gebonden zijn aan één fabrikant en besparen op licentiekosten? Krachtige open source tools zoals PostGIS, GeoServer, GeoNetwork, Open Layers en QGIS zijn wereldwijd ingeburgerd bij tal van bedrijven en overheden.

Als onafhankelijke geo-integrator helpen wij je een infrastructuur kiezen en implementeren. Zo maak je de publicatie en het (her)gebruik van je geodata mogelijk.

Een Geografische Data Infrastructuur maximaal benutten? Contacteer onze experten.

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

  • Jouw contactpersoon

    An Heirman

    An Heirman

    Project & Relation Manager

    +32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39

    Service Desk

    Al klant? GIM helpt je verder.

    Klantendienst