Het wegennet stopt niet aan de landsgrenzen. Daarom trekken de weginfrastructuurbeheerders van de Benelux samen de digitale kaart. Door efficiënter data uit te wisselen, kunnen ze bijvoorbeeld een beter zicht krijgen op de impact van wegenwerken en ongevallen. GIM voerde een haalbaarheidsstudie uit om te bepalen hoe een Digital Twin van de weginfrastructuur die ambitie kan ondersteunen.
Data uitwisselen voor internationale samenwerking
De weginfrastructuur in de Benelux is op veel plaatsen toe aan vervanging of herstelling. Omdat de wegen niet stoppen aan de landsgrenzen, vergt dat heel wat coördinatie tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaanderen), Mobilité et Infrastructures (Wallonië), Rijkswaterstaat (Nederland) en de Administration des Ponts et Chausées (Luxemburg). Met de Benelux Union als coördinator gingen deze vier infrastructuurbeheerders op zoek naar een toekomstgerichte manier om samen te werken.
“Dat is nodig, want de uitdagingen zijn geen klein bier”, vertelt Guus de Bruijn, beleidsadviseur bij de Benelux Union. “Door de toenemende verstedelijking en klimaatverandering staan we aan de vooravond van heel wat extra infrastructuurwerken over de hele Benelux.”
“Er is dan ook nood aan een intensievere samenwerking op het vlak van data- en kennisuitwisseling”, voegt Guus toe. “Een Digital Twin leek ons daarvoor een krachtig instrument. Met zo’n ‘digitale kopie’ van de weginfrastructuur kunnen we bijvoorbeeld toekomstige werken beter plannen en de mobiliteit over de landsgrenzen heen in goede banen leiden.”
Maar is een Digital Twin ook effectief de way-to-go? En aan welke technische vereisten moet die digitale oplossing dan specifiek voldoen? Deze en andere vragen schotelden de projectpartners voor aan GIM: het startschot voor een uitgebreide haalbaarheidsstudie.
Haalbaarheidsstudie als cruciale voorzet
De experts van GIM doken in de publiek beschikbare data en namen diepgravende interviews af met de projectpartners. Als onderdeel van die haalbaarheidsstudie lijstte GIM verschillende scenario’s voor de Digital Twin op.
Guus: “GIM tekende ook een gedetailleerde kosten-batenanalyse en een implementatieplan uit. Een gestructureerde aanpak die in de smaak viel, want zo kregen we de ideeën en wensen van de vier projectpartners vlot op één lijn. Dankzij het advies van het Centre for IT & IP Law (CiTiP) van de KU Leuven brachten we ook juridische kwesties in kaart bij dit project.”
Beter ingrijpen bij wegenwerken en ongevallen
De haalbaarheidsstudie mondde uit in een concreet advies voor de Digital Twin. “Met die technische oplossing wordt het makkelijker om data uit te wisselen over de grenzen heen. Zo kunnen we accurater ingrijpen bij incidenten en wegenwerken efficiënter plannen. We weten nu perfect hoe we verder moeten om het technische ontwerp in de praktijk te brengen”, aldus Guus.
Hoe de Benelux Union de samenwerking beleefde? Guus: “GIM had in de aanbesteding een aantal verwachtingen en mijlpalen opgelijst, en maakte die ook waar. Meer nog: GIM was erg flexibel toen we bijkomende verzoeken hadden in de loop van het project. Bovendien konden onze teams vlot communiceren. Dat alles ook nog eens tweetalig verliep, was meer dan mooi meegenomen in een internationale organisatie als de onze.”

Contacteer ons
Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.
Error!
Jouw contactpersoon

An Heirman
+32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39
Service Desk
Al klant? GIM helpt je verder.
Klantendienst