Rauwers: geodata garanderen correcte parkeercontroles

Meer weten?

Elke dag gaan de auto’s van Rauwers Controle op weg om geparkeerde wagens met auto-scanners te controleren. Daarbij verzamelt het bedrijf talloze gegevens. Om die geodata te verwerken, ontwikkelde GIM een ingenieus systeem. Eén waaruit steden en gemeenten op termijn ook inzichten kunnen puren voor een optimaal parkeerbeleid.

Klant: Rauwers
Rauwers: geodata garanderen correcte parkeercontroles

In verschillende Belgische steden en gemeenten is het Brusselse Rauwers Controle verantwoordelijk voor het toezicht op betalend parkeren. Daarvoor rukken dagelijks zogeheten scanvoertuigen uit. Die zijn stuk voor stuk uitgerust met gespecialiseerde camera’s en dito GPS-systeem waarmee ze geparkeerde wagens registreren en lokaliseren. De enorme hoeveelheid aan gegevens die de scanvoertuigen op die manier verzamelen, wordt in real time verzonden naar de deskforce. Dat gecentraliseerde systeem verwerkt de data en gaat automatisch na of de gescande voertuigen correct geparkeerd staan. 

De uitdaging

Of er sprake is van een parkeerovertreding, hangt af van uiteenlopende factoren. In welke zone staat het voertuig geparkeerd? Wat zegt het parkeerreglement van de stad of gemeente? Is er correct betaald? Heeft de wagen een vergunning als bewoner of mindervalide? Is er voldoende vrije doorgang? Enzovoort. Rekening houden met al die informatie over het openbaardomein en de verzamelde data tegelijkertijd snel en correct registeren én analyseren, is een technisch huzarenstuk. 

De oplossing 

Om de datastroom in goede banen te leiden, ontwikkelde GIM een QGIS-oplossing op maat. “Ons team werkte nauw samen met dat van Rauwers Controle”, vertelt An Heirman, Project & Relationship Manager bij GIM. “Samen tekenden we een workflow uit om de data efficiënt en kwaliteitsvol te verwerken en te beheren. We maakten daarvoor gebruik van QGIS Desktop.” 

“Aan de hand van die software werden parkeerplaatsen vak per vak als polygonen in de databank ingetekend en gekoppeld aan de bijbehorende informatie over wettelijk parkeren”, gaat An verder. “Daarnaast gebruikten we een achterliggend proces dat bestaande gegevens op automatische wijze integreert in het nieuwe systeem.” 

Het resultaat

Naast de dataoplossing zorgde GIM ook voor een QGIS-opleiding op maat. “Die opleiding was puur maatwerk”, voegt An toe. “We hebben de sessie van a tot z afgestemd op de handelingen die de medewerkers van Rauwers Controle moeten stellen om correcte parkeercontroles te garanderen. Bovendien hebben we hen ondersteund bij het opstellen van een plan van aanpak.” 

Ook in de nabije toekomst is nog veel maatwerk op til. An: “Cruciaal is om zowel feedback van de controleurs op het terrein als veranderingen in het parkeerbeleid van steden en gemeenten zo snel mogelijk te integreren in de nieuwe databank. Daarin speelt automatisatie een essentiële rol. Zo beperken we het aantal mogelijke fouten en garanderen we een vlotte doorstroming van informatie van en naar de scanvoertuigen.” 

“Op termijn vormt de dataoplossing van Rauwers Controle ook een waardevolle kennisbron”, besluit An. “Door de verzamelde data te analyseren, kunnen steden en gemeenten eventuele knelpunten in hun parkeerbeleid opsporen en er – zoals het Smart Cities betaamt – slimme antwoorden op formuleren.” 

De oplossing van GIM laat ons toe om de data snel en correct te registeren én te analyseren. Een technisch huzarenstuk!
Bert Dewinter, Project Manager, Rauwers

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  An Heirman

  An Heirman

  Project & Relation Manager

  +32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst