Pidpa produceert en levert drinkwater aan 1,3 miljoen klanten in de provincie Antwerpen. In verschillende gemeenten is het ook rioolbeheerder. Pidpa beheert dan ook een massa aan geografische data. Het FME data-integratieplatform is het solide bindmiddel tussen tal van Pidpa-applicaties.

Op zoek naar automatisatie en integratie
In het assetbeheer van Pidpa is een centrale rol weggelegd voor Geografische Informatiesystemen (GIS), een technologie die geografische data verzamelt, analyseert en visualiseert. Bij Pidpa omvat die infrastructuur een hele reeks geavanceerde applicaties, zoals ArcGIS Enterprise, GeoCortex en SQL Server Geodatabase.
Deze applicaties moeten onderling met elkaar kunnen communiceren én data uitwisselen met externe informatiebronnen. Enkele voorbeelden: het Grootschalig Referentiebestand (GRB), het Gebouwen- en adressenregister (GRAR), het Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP) en het Generiek Informatie Platform Openbaar Domein (GIPOD) – maar ook data van studiebureaus en aannemers.
“Toen we met GIM in zee gingen, waren we eigenlijk alleen op zoek naar een manier om KLIP-planaanvragen automatisch af te handelen”, vertelt Bart Reynaert, Manager Geo-ICT & Asset applicaties bij Pidpa. “Maar al snel bleek dat hun oplossing – het FME data-integratieplatform – ook waardevol is om andere datastromen te optimaliseren.”
FME: een oplossing van het zuiverste water
Ondertussen vormt FME een solide bindmiddel tussen alle Pidpa-applicaties. Het platform automatiseert de instroom van verschillende externe databronnen en zorgt voor de uitwisseling van gegevens met andere bedrijfsapplicaties, zoals SAP en SharePoint.
“We zetten FME in voor allerlei concrete toepassingen”, vult Bart aan. “Denk maar aan datasynchronisatie en -updates tussen onze verschillende assetbeheer- en GIS-systemen, of het importeren van ontwerpplannen voor rioleringen en wegenwerken.”
Ook kan Pidpa met FME volop de kaart van automatisatie trekken. Bart: “Nu kunnen we bijvoorbeeld fotobestanden van externe partners zoals maatwerkbedrijven automatisch verwerken, data voor periodieke spoelprogramma’s automatisch exporteren/importeren tussen GIS en een hydraulic modelling pakket, en geautomatiseerde e-mails genereren met Geodatabase-rapportage.”
Voordelen in overvloed
En het hoeft daar niet te stoppen. Dankzij de no-code software kan Pidpa FME relatief snel inschakelen voor een nieuwe toepassing. Bovendien volgt de tool de evoluties van ESRI GIS – de Utility Network-versie in het bijzonder. Omdat Pidpa deze ook gebruikt, blijft FME relevant en interessant voor een optimale dataflow en -integratie.
“We combineren de componenten FME Form en FME Flow”, vertelt Bart. “Dat zorgt voor bijzonder veel flexibiliteit en het maakt planning en logging zoveel eenvoudiger. Bovendien leveren de FME-modellen uitstekende prestaties, wat de betrouwbaarheid en snelheid van data-integraties en analyses alleen maar ten goede komt.”
Kortom …
Dankzij de implementatie van FME en de samenwerking met de experten van GIM vond Pidpa een efficiënte en flexibele oplossing voor diverse data-integratietoepassingen. Het resultaat? Verbeterde operationele processen, een geoptimaliseerde datasynchronisatie en een efficiënter beheer van het Antwerpse drinkwater- en rioleringsnetwerk.

Contacteer ons
Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.
Error!
Jouw contactpersoon

Bart Tuyteleers
016403039 016403039
Service Desk
Al klant? GIM helpt je verder.
Klantendienst