Altijd de juiste route plannen met de knooppuntendata van Toerisme Vlaanderen

Meer weten?

Dat Toerisme Vlaanderen de provinciale fiets- en wandelroutes wil promoten, spreekt voor zich. Ze zijn een topattractie voor jong en oud en lokken recreanten van over de hele wereld. Een slimme tool integreert de provinciale knooppuntendata, zodat wandelaars, fietsers en ruiters beter de weg vinden.

Klant: Toerisme Vlaanderen
Altijd de juiste route plannen met de knooppuntendata van Toerisme Vlaanderen

De uitdaging

Achter routenetwerken schuilen heel wat geografische gegevens. Die worden beheerd door de provinciale toeristische organisaties in Vlaanderen.

Jos Pyck, consulent marketing office bij Toerisme Vlaanderen: “Deze provinciale data handmatig samenbrengen kostte ons veel tijd en moeite. En wanneer iets werd aangepast in de samengevoegde dataset, vloeide dit niet altijd consequent terug naar de provincies. Daardoor kregen recreanten niet steeds de juiste knooppuntinformatie te zien, wat natuurlijk niet zo gebruiksvriendelijk is.”

"In het digitale tijdperk stellen recreanten steeds hogere eisen aan de informatie over routenetwerken: zij willen steeds actuele fiets-, wandel-, of ruiterroutes via apps of mobiele sites kunnen consulteren. Dit vereist een hoge accuraatheid van de knooppuntendata die bovendien geometrisch correct moet zijn zodat routeplanners met deze data overweg kunnen."

Stuk voor stuk uitdagingen die Toerisme Vlaanderen aanspoorden om op zoek te gaan naar een manier om de data van de provinciale knooppuntroutes automatisch samen te brengen tot één kwalitatief Vlaams routenetwerk.

De oplossing

GIM rolde voor Toerisme Vlaanderen een oplossing uit die de provinciale wandel, fiets- en ruiterroutes automatisch samenvoegt in één betrouwbare dataset. Toerisme Vlaanderen verspreidt deze data vervolgens als open data via zijn dataportaal.

Stijn Goedertier, projecleider bij GIM, geeft tekst en uitleg: “We ontwikkelden een cloud-oplossing op basis van FME. Die software is uitermate geschikt om data uit verschillende bronnen en formaten te converteren en te integreren.”

“Onze oplossing gaat vervolgens na of de netwerken routeerbaar zijn, ze detecteert fouten en verwijdert duplicaten aan de grenzen: knooppunten aan provincie- en landsgrenzen, die vaak in meerdere brondatasets voorkomen, worden slechts één keer opgenomen.”

“Om fouten en onvolledigheden aan de bron aan te pakken, sturen we dagelijks een validatierapport naar de provinciale diensten. Zo kunnen zij eventuele onvolkomenheden in hun data opsporen en rechtzetten." vertelt Stijn.

Fietsnetwerk

Het resultaat

Het resultaat is een unieke en kwaliteitsvolle dataset die de routes uit de verschillende provincies integreert: de uitgelezen basis om mobiele applicaties voor wandelaars, fietsers en ruiters te ontwikkelen.

Jos Pyck: "Toerisme Vlaanderen koos resoluut voor een opendata-oplossing. Ontwikkelaars van mobiele apps kunnen voortaan met één geharmoniseerde dataset aan de slag. Bovendien stellen we een "deltabestand" - een dataset met enkel de wijzigingen - ter beschikking via de cloud. Daardoor hebben gebruikers steeds de laatste versie bij de hand zonder dat ze telkens de hele dataset moeten opladen."

Toerisme Vlaanderen is enthousiast over de samenwerking. Jos Pyck: “We vonden een flexibele en ervaren partner in GIM, die al na één maand een gebruiksklare oplossing kon voorleggen.”

(c) beelden: milo-profi.com, Geopunt

We vonden een flexibele en ervaren partner in GIM, die al na één maand een gebruiksklare oplossing kon voorleggen
Jos Pyck, Consulent marketing office bij Toerisme Vlaanderen

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

  • Service Desk

    Al klant? GIM helpt je verder.

    Klantendienst