Satellietbeelden detecteren nauwgezet alle sloppenwijken in Manilla

Meer weten?

In opdracht van de Wereldbank – ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking – inventariseerde GIM voor het eerst alle 2500 sloppenwijken in Manilla. Op basis van die data kunnen lokale overheden onderbouwde beslissingen nemen en proactief inspelen op de maatschappelijke uitdagingen in deze wijken.

Klant: Wereldbank
Oplossingen:
Satellietbeelden detecteren nauwgezet alle sloppenwijken in Manilla

De uitdaging

Dat Manilla niet over up-to-date kennis beschikt over de talrijke sloppenwijken, belemmert de lokale overheden en ontwikkelingsorganisaties om de bewoners optimaal te bereiken met hun initiatieven. En met het stijgende aantal natuurrampen – die vaak zwaarder huishouden in armere stadsdelen – neemt het belang van accurate data over de sloppenwijken bovendien alleen maar toe.

Die stadsbuurten lokaliseren en afbakenen is al een grote uitdaging op zich. Maar de complexiteit van een miljoenenstad als Manilla doet daar nog een schepje bovenop.

De oplossing

Om de uitdaging te tackelen, paste GIM Object Based Image Analyses (OBIA) toe. Satellietbeelden in zeer hoge resolutie worden semi-automatisch gescand. Aan de hand van specifieke beeldpatronen kunnen de operatoren van GIM sloppenwijken herkennen en inventariseren.

Op basis van Pléiades-satellietbeelden en criteria zoals gebouwgrootte, dichtheid, vegetatie, vorm en nabijheid bepaalden we onder meer 8 verschillende types sloppenwijken”, verduidelijkt Vincent Tigny, specialist aardobservatie bij GIM. “Zo maakten we bijvoorbeeld een onderscheid tussen wijken langs rivieren of vlak bij spoorwegen, wijken gelegen in bossen, kleine "pocket slums," enzoverder. Dat biedt overheden en hulpverleners een unieke kijk in de grote diversiteit in de Filipijnse hoofdstad."

Het resultaat

De samenwerking tussen GIM en de Wereldbank resulteerde in een uiterst compleet overzicht van alle types sloppenwijken in Manilla. Een geknipte bron aan informatie voor initiatieven zoals gerichte onderwijsprogramma’s, architecturale ingrepen of veiligheidsmaatregelen. Zo kan sneller worden ingespeeld op de specifieke behoeften van de sloppenwijkbewoners.

Lees hier het rapport van de Wereldbank met de conclusies en aanbevelingen voor het beleid: "Navigating Informality: Perils and Prospects in Metro Manila’s Slums" - door Gayatri Singh and Gauri Gadgil. 

Dit project werd gerealiseerd met de steun van ESA.

“Op basis van Pléiades-satellietbeelden en criteria zoals gebouwgrootte, dichtheid, vegetatie, vorm en nabijheid bepaalden we onder meer 8 verschillende types sloppenwijken. Dat biedt overheden en hulpverleners een unieke kijk in de grote diversiteit in de Filipijnse hoofdstad."
Business Development Manager Aardobservatie

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Véronique De Laet

  Véronique De Laet

  Business Line Manager Private Sector bij GIM

  +32 16 40 30 39 +32 16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst