Locaties voor Vlaamse bedrijventerreinen doorgelicht: waar wel en niet?

Meer weten?

VLAIO is hét aanspreekpunt voor de ontwikkeling van Vlaamse bedrijventerreinen. Maar welke locaties lenen zich daar het beste toe? Op zoek naar het antwoord, integreerde en visualiseerde GIM talloze data rond o.a. mobiliteit, energie en leefmilieu. Het resultaat: een sterke basis voor slimme beleidskeuzes.

Klant: VLAIO
Locaties voor Vlaamse bedrijventerreinen doorgelicht: waar wel en niet?

De (her)lokalisatie van bedrijventerreinen is een heikel thema in Vlaanderen. Sommige plaatsen bieden een duurzame oplossing, terwijl andere veel minder geschikt zijn. Om de vinger aan pols te houden, evalueerde VLAIO – voluit Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen – alle bestaande terreinen. Dat deed VLAIO echter niet alleen. Voor de uitwerking van het project ging het te rade bij de specialisten van GIM en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Vlekkeloze integratie met FME-software

“Eerst werkte VITO een theoretisch kader uit”, zegt Kris Dekoninck, GIS Analyst bij GIM. “Die kwalitatieve zoektocht naar relevante criteria voor de beoordeling van locaties resulteerde in drie mogelijke scenario’s. Daarbij is het mogelijk dat een bedrijventerrein voor een scenario goed scoort en voor een ander minder. Wij stonden daarna in voor de technische vertaalslag. Met FME-software – ideaal voor de conversie van GIS-data – integreerden we tientallen databronnen rond mobiliteit, ruimte, energie, leefmilieu en andere domeinen in een slim model. Zo konden we alle terreinen snel categoriseren voor de klant.”

Geautomatiseerd model geeft VLAIO tal van opties

Een van de grootste voordelen van FME-software bij terreinanalyse is de hoge graad van flexibiliteit. “Het is bijvoorbeeld mogelijk om de geografische datastromen verregaand te automatiseren”, verduidelijkt Kris. “Met andere woorden: voer je op een later moment nieuwe data in, dan ondergaat die dezelfde flow en krijg je eventuele evoluties te zien. Bovendien kan je makkelijk andere databronnen aan het proces toevoegen, mét behoud van een nauwkeurige uitkomst. Het model is dus bij uitstek geschikt voor vergelijkende studies.”

Visualisatie in Qlik: kroon op het werk

Dankzij de succesvolle implementatie van VITO’s methodologie kreeg het project alsmaar meer vorm. Minstens even belangrijk was echter de volgende stap. Daarin moest GIM de resultaten van de data-analyse helder visualiseren. Kris:  “Ons team ontwikkelde een intuïtief dashboard in Qlik, een platform voor end-to-end business intelligence. We voegden bovendien enkele inhoudelijke elementen toe die niet in de scenario’s aan bod kwamen, zoals het type bedrijven per terrein. Zo kon VLAIO meteen aan de slag met het verkennen van de locaties. In combinatie met gedetailleerde terreinstudies beschikt het daardoor over een sterke basis voor toekomstige beleidskeuzes.”

Hoewel het ging om tientallen GIS-datastromen, verliep de integratie en visualisatie vlekkeloos. GIM vertaalde onze vraag naar een uiterst werkbare analysetool.
Koen Vermoesen, Diensthoofd Ruimtelijke Economie bij de Dienst Vestiging en Ruimtelijke Economie van VLAIO.

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

  • Jouw contactpersoon

    An Heirman

    An Heirman

    Project & Relation Manager

    +32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39

    Service Desk

    Al klant? GIM helpt je verder.

    Klantendienst