Duurzaam beheer van waterlopen in Wallonië dankzij geodata

Meer weten?

De Waalse overheidsdienst SPW schakelde GIM in om ontbrekende informatie te verzamelen over de oevers van onbevaarbare waterwegen. Het doel is een geoptimaliseerd beheer van de waterlopen dankzij een intelligente, geautomatiseerde en schaalbare tool die gedetailleerde kaarten genereert op basis van terreinanalyse.

Klant: Service public de Wallonie (SPW)
Duurzaam beheer van waterlopen in Wallonië dankzij geodata

De uitdaging: het gebrek aan gegevens over de oevers van onbevaarbare waterwegen verhelpen

Binnen SPW (Service public de Wallonie) is het DCENN (Directie Niet Bevaarbare Waterlopen) verantwoordelijk voor het duurzaam beheer van de niet bevaarbare waterlopen in Wallonië, rekening houdend met hun hydraulische, ecologische, economische en socio-culturele functies.

Het DCENN stond voor een grote uitdaging: het gebrek aan nauwkeurige gegevens over de ligging van de oevers van deze waterlopen, wat het voor beheerders bemoeilijkte om geplande maatregelen effectief door te voeren.

Xavier Legall, attaché bij DCENN, legt uit: "We hadden een compleet overzicht nodig van de omvang van onbevaarbare waterwegen in het hele grondgebied”

Na een openbare aanbesteding werd het voorstel van GIM geselecteerd. "GIM stelde een gedetailleerd en coherent plan van  aanpak voor. Hun ervaring in cartografie, geodata en geautomatiseerde digitale tools, naast hun solide referenties, hebben ons overtuigd.

De oplossing: nauwkeurige, geautomatiseerde digitale kaarten op basis van terreinanalyse

De voorgestelde oplossing maakt gebruik van een digitaal terreinmodel (DTM), afgeleid van LiDAR. Volgens Xavier Legall biedt deze veel voordelen. "Door gebruik te maken van GDAL- en SAGA-scripts, evenals van FME Desktop workspaces, stelt de toepassing ons in staat om het reliëf van het terrein te interpreteren aan de hand van gedetailleerde data die de loop van de waterweg beschrijven. Bovendien kan elke oeverkant precies afgebakend worden op basis van de hellingsgraad".

De tool bevat ook slimme functies om gebieden te detecteren waar het onmogelijk is om de locatie van waterwegen te bepalen op basis van het reliëf, en deze te vervangen door een vuloppervlak dat wordt gegenereerd vanuit aangrenzende percelen.

Deze oplossing kan worden toegepast op het niveau van het Waals Gewest of een specifieke zone voor lokale updates. Bovendien is ze schaalbaar, omdat het regelmatig updates van invoergegevens en nieuwe functies kan integreren. "Op elk moment kunnen we de tool zelf aanpassen en het geautomatiseerde proces aanpassen aan onze behoeften."

Het resultaat: duurzamer en verantwoord beheer

"Onze toepassing gaat verder dan alleen digitale kaarten", zegt Xavier Legall. "We zijn ervan overtuigd dat de gegenereerde gegevens zullen bijdragen aan een efficiëntere implementatie van milieumaatregelen en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.”

"De verzamelde informatie is waardevol voor de optimalisatie van het onderhoud van waterwegen, alsook voor innovatieprojecten, oeverbeheer en het inschatten van onderhoudskosten. Deze toepassing kan ook nauwkeurig de publieke ruimte rond waterwegen afbakenen en gegevens leveren voor verschillende Europese rapportages."

"Bovendien beschikt Wallonië nu over een tool om de loop van waterwegen te actualiseren in geval van wijzigingen in de ruimtelijke ordening."

Xavier Legall is tevreden over de samenwerking. "Het team van GIM was flexibel, bood altijd een luisterend oor en reageerde snel. Dankzij hun 'agile' aanpak konden we gedurende het hele project weloverwogen beslissingen nemen, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan het succes ervan."

Daarbovenop heeft SPW nieuwe mogelijkheden tot samenwerking geïdentificeerd. "Verschillende verenigingen hebben al interesse getoond om deze nieuwe geografische gegevens te gebruiken ter ondersteuning van waterkwaliteit en ter vermindering van het risico op vervuiling door nitraten en gewasbeschermingsmiddelen."

"Dankzij de gegevens die zijn verzameld door onze nieuwe tool, wordt het beheer van waterwegen in Wallonië nauwkeuriger, efficiënter en milieuvriendelijker."
Xavier Legall, Attaché bij het DCENN (SPW)

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

  • Jouw contactpersoon

    Mathieu Van Wambeke

    Mathieu Van Wambeke

    +32 486 45 74 72 +32 486 45 74 72

    Service Desk

    Al klant? GIM helpt je verder.

    Klantendienst