Hoe Sweco de steden van de toekomst ontwerpt met behulp van GIM’s IMKL Reader.

Meer weten?

Als toonaangevend ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau geeft Sweco vorm aan de steden en gemeenschappen van de toekomst. Om deze grootschalige projecten in goede banen te leiden, zijn het beheren, uitwisselen en integreren van geografische data essentieel. Zeker wat betreft de talloze kilometers kabels en leidingen in ons land. GIM staat Sweco hierin bij, zowel met advies als met de IMKL Reader. Deze software converteert IMKL-bestanden – kort voor ‘InformatieModel voor Kabels en Leidingen’ – naar tal van andere bestandsformaten.

Klant: Sweco
Oplossingen:
Hoe Sweco de steden van de toekomst ontwerpt met behulp van GIM’s IMKL Reader.

Uitdaging: gebruiksvriendelijke conversie

De ligging van kabels en leidingen in een projectzone opvragen? Dat kan aan de hand van de data uit KLIP – het Kabel- en LeidingeninformatiePortaal van de Vlaamse overheid – volledig digitaal, snel én nauwkeurig. “Een noodzaak voor een goed ontwerp”, weet Bert Meskens, Expert GIS bij Sweco Belgium. “Het bestandsformaat (IMKL) dat voor de gegevens van dat portaal gebruikt wordt, is echter niet zomaar bruikbaar in onze GIS- en CAD-toepassingen. De bestanden manueel converteren naar bruikbare formaten en integreren in onze systemen, is vaak een heel karwei.”


Oplossing: FME optimaal benut

Voor een vlotte omzetting koos Sweco de IMKL Reader van GIM. Die werkt op basis van FME – een krachtige tool voor het converteren van ruimtelijke gegevens. “We zijn al lang overtuigd van de voordelen van FME”, gaat Bert verder. “We gaven dus al snel de voorkeur aan de GIM IMKL Reader. In plaats van analoge plannen over te tekenen, converteren we de IMKL-bestanden nu automatisch naar onze GIS- en CAD-toepassingen.” Dat levert het ingenieursbureau niet alleen een enorme tijdswinst op, maar maakt het ook mogelijk om met 100% correcte gegevens te werken.  Zo kunnen de experts vertrekken vanuit een degelijke basis om complexe projecten verder uit te werken.


Resultaat: samenwerking om u tegen te zeggen

Om het potentieel van dergelijke software ten volle te benutten is een wisselwerking tussen alle betrokken partijen cruciaal. Bert: “ We kunnen met onze vragen steeds terecht bij de GIM helpdesk, waarbij we op een snelle respons kunnen rekenen. Ook voor suggesties vinden we een luisterend oor. Zo kwam er zelfs een update van de IMKL Reader op basis van onze feedback. Over een vruchtbare samenwerking gesproken!”

Dankzij het gebruik van de IMKL Reader boekt SWECO Belgium een grote tijdswinst en kunnen we met 100% correcte kabel- en leidinggegevens werken.
Bert Meskens - Expert GIS - Sweco Belgium.

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Bart Tuyteleers

  Bart Tuyteleers

  Business Development Manager

  016403039 016403039

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst