Brussel gaat voor slim parkeren met interactieve kaartapplicatie

Brussel gaat voor slim parkeren met interactieve kaartapplicatie

Meer weten?

Hoeveel parkeerplaatsen tellen de Brussels parkings? Waar ligt de dichtstbijgelegen publieke parking? En waar zitten de verschillen in het parkeeraanbod per gemeente? Voortaan kan iedereen de data van Parking Brussels bekijken via de interactieve Mapviewer ontwikkeld door GIM.

Klant: Parking Brussels
Brussel gaat voor slim parkeren met interactieve kaartapplicatie

Parking Brussels, het parkeeragentschap van het Brussels Gewest, wil de mobiliteit in de regio verbeteren door "smart parking" te faciliteren. De inzet van digitale hulpmiddelen speelt een belangrijke rol in het bevorderen van de intermodaliteit. Dankzij de Mapviewer, ontwikkeld door GIM krijgen administraties, mobiliteitsexperts, ontwerpbureaus, verenigingen en burgers in een paar kliks toegang de meest recente geografische informatie over parkeren. Deze tool is een waardevol instrument voor zowel dagelijkse operaties als inzichten op lange termijn. Hiermee zet Brussel een nieuwe stap in de richting van een Smart City waarin technologie bijdraagt tot een betere levenskwaliteit.

De uitdaging

Parkeerinformatie en bezettingsgraden vormen waardevolle informatie voor gebruikers op zoek naar een plek voor hun auto, fiets of bromfiets, maar ook voor professionelen (administraties, experts, ontwerpbureaus, enz.) die de parkings beheren en parkeeroplossingen van de toekomst ontwikkelen. Maar hoe verkrijg je op elk moment volledige, toegankelijke en actuele informatie over de parkeersituatie in Brussel? 

De oplossing

GIM ontwierp voor Parking Brussels een interactieve kaartapplicatie. Deze gebruiksvriendelijke tool geeft de actuele parkeersituatie in Brussel op een visueel heldere manier weer. Gebruikers kunnen ook fouten of aanpassingen melden en zo bijdragen tot een continue verbetering van de kwaliteit van de informatie.

De gegevens worden dagelijks bijgewerkt en aangeleverd via web services volgens open standaarden. Gebruikers hebben toegang via een intuïtieve web mapping-applicatie op basis van Javascript-technologie en bibliotheken zoals OpenLayers en Bootstrap. Deze keuzes garanderen een gebruiksvriendelijke en ergonomische interface voor computer, tablet en smartphone. De toepassing stelt Parking Brussels in staat om zelf de datalagen en de parameters voor ruimtelijke analyses te configureren.

Parking Brussels Mapviewer

Het resultaat

De kaartapplicatie toont alle openbare parkeergarages, park & ride-zones, maar ook fietsenrekken en -boxen in de buurt van een gekozen locatie. Je vindt er het adres, openingstijden, tarieven, capaciteit, gemiddelde bezettingsgraad per tijdslot, etc. Gebruikers kunnen door de kaart scrollen, navigeren naar de parking van hun keuze, het beeld weergeven met Google Street View, onjuiste gegevens rapporteren, enz ... Data en kaarten kunnen in verschillende formaten worden geëxporteerd. Professionals van hun kant kunnen ruimtelijke analyses uitvoeren op de parkeervoorzieningen en hun resultaten exporteren.

Raadpleeg hier de Mapviewer van Parking Brussels >

De technische oplossing van de Mapviewer is zeer intuïtief, performant en efficiënt. Voor onze jonge organisatie in volle ontwikkeling zijn flexibiliteit en autonomie erg belangrijk. Daarom is het een enorme troef dat de toepassing gebruik maakt van gratis opensourcesoftware.
Charlie Bonnave, Data Manager bij Parking Brussels

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  An Heirman

  An Heirman

  Project & Relation Manager

  +32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst