Satellietbeelden verzekeren een actueel beeld van de evolutie van het landschap in Wallonië
Waterlopen, bomen en gebouwen: het zijn voorbeelden van elementen die de structuur van een landschap bepalen. En ze zijn voortdurend in beweging. GIM ontwikkelde een semiautomatische productieketen waarmee verschillende referentielagen in Wallonië kunnen worden bijgewerkt. Eindgebruikers kunnen voortaan ook gebruik maken van deze referentiegegevens.
Uitdaging: up-to-date houden van kaarten
Het up-to-date houden van kaarten voor heel Wallonië, goed voor een oppervlakte van meer dan 16.000 km², is voor het Gewest geen gemakkelijke klus. Het ultieme doel is om steeds meer gegevens aan gebruikers aan te leveren die voortdurend worden bijgewerkt, en wel zo snel mogelijk.
Daarnaast vereisen de grote ruimtelijke en thematische nauwkeurigheid, de complexiteit van het soort objecten dat bestudeerd wordt en de variatie van mogelijke conversieklassen de toepassing van geavanceerde beeldverwerkingstechnieken én een flinke dosis creativiteit van de experts van GIM.
Oplossing: productieketen voor satellietbeelden
Om deze uitdaging aan te gaan, maakte GIM gebruik van Object-Based Image Analysis (OBIA). Met deze techniek worden orthogerectificeerde luchtfoto's met zeer hoge resolutie automatisch gescand om belangrijke objecten te detecteren en af te bakenen. De experts van GIM gingen daarbij nog een stap verder en ontwikkelden op basis van specifieke kenmerken een automatische objectieve classificatie van conversieklassen, die een onmiddellijke identificatie van de bij te werken objecten in de database mogelijk maakt.
"Op basis van de door de Waalse Overheid verkregen luchtfoto's en een nauwkeurige definitie van de te identificeren objecten, hebben we een reeks speciale verwerkingsketens ontwikkeld die het mogelijk maken om enerzijds alle belangrijke objecten te detecteren en anderzijds de wijzigingen ten opzichte van een bestaande database te analyseren. We ontwikkelden daarnaast ook een kwaliteitsindicator die in specifieke situaties aangeeft wanneer een grondigere analyse aangeraden is. Hiermee beschikt de overheid over een unieke tool die voldoet aan alle verwachtingen", bevestigt Nicolas Matton, specialist aardobservatie bij GIM.
Resultaat: actuele informatie, minder manueel werk
Het resultaat van de samenwerking tussen GIM en de Waalse Overheid is een tool waarmee het manuele inputwerk voor het bijwerken van de database met structurerende landschapselementen aanzienlijk kan worden verminderd. Deze tool is ook een prima basis voor toekomstige ontwikkelingen, waardoor het mogelijk wordt om de resultaten verder te verfijnen en zo vroeg mogelijk in het seizoen in te spelen op veranderingen in het Waalse landschap.
Contacteer ons
Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.
Error!
Jouw contactpersoon
Véronique De Laet
+32 16 40 30 39 +32 16 40 30 39
Service Desk
Al klant? GIM helpt je verder.
Klantendienst