GIM geeft vorm aan het Strategieplan Geomatica voor Wallonië

Meer weten?

De geomatisering van onze samenleving zit al jaren in een stroomversnelling. Door socio-demografische activiteiten en ontwikkelingen haarfijn te geolokaliseren en te analyseren, kunnen beleidsmakers er meer dan ooit op inspelen. GIM tekende mee het Strategieplan Geomatica voor Wallonië uit, in samenwerking met SPIRAL (ULg), de afdeling Géomatique van de ULg en het bedrijf NSI.

Klant: Service Public de Wallonie
GIM geeft vorm aan het Strategieplan Geomatica voor Wallonië

De uitdaging

Geografische gegevens zijn een schat aan informatie om tot een optimale publieke besluitvorming te komen. Om beleidskeuzes en -taken inzake defensie, ruimtelijke ordening, natuurbeheer enzovoort zo efficiënt mogelijk te maken, heeft de Waalse regering een duidelijk doel voor ogen: de geodata van de overheid ten volle exploiteren. En om dat te bereiken, is er nood aan een sterk uitgewerkt strategisch kader.

De oplossing

Om het Strategieplan Geomatica voor Wallonië op te stellen, consulteerde GIM diverse informatiebronnen:

 • internationale geomaticastudies,
 • strategieplannen van andere regio’s (waaronder Groot-Brittannië, Zwitserland, Brussel en Vlaanderen),
 • bestaande geo-analyses over InfraSIG (de geografische informatiestructuur van Wallonië), portalen voor geografische data-infrastructuren (GDI), gemeentelijke GIS enzovoort.  

Het resultaat

GIM definieerde vier pijlers voor het Waalse Strategieplan Geomatica. Een overzicht:

 • burgers en organisaties inlichten over de voordelen van GIS,
 • kwaliteitsvolle geografische gegevens produceren en een referentiebasis voor geodata ontwikkelen,
 • het delen van geografische gegevens efficiënt organiseren,
 • een beleidsmodel opstellen voor GIS in Wallonië.

Bovendien leverden we een uitgebreide strategische studie. Naast de geomatisering van onze samenleving en de voordelen van geomatica voor overheid en maatschappij, komen ook opendatastructuren en de overgang van GIS naar GDI aan bod.

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst