Stad Gent stemt WIS en GRB haarfijn op elkaar af

Meer weten?

Meer dan 2.800 wegen telt het Gentse grondgebied. Om de toestand van al die straten, fiets- en voetpaden gedetailleerd in kaart te brengen, zette Stad Gent in 2003 het Wegen Informatie Systeem (WIS) op poten. In de vorm van veelhoeken of polygonen visualiseert deze digitale kaart niet alleen de functie van elke weg, maar ook het soort wegverhardingsmateriaal en de kwaliteit ervan. Die gegevens efficiënt afstemmen op het Grootschalig Referentiebestand (GRB)? Daarvoor schakelde het Gentse stadsbestuur GIM in, met de kwaliteit van de geodata steeds als absolute prioriteit.

Segment: Smart Cities
Stad Gent stemt WIS en GRB haarfijn op elkaar af

De uitdaging

Stad Gent vergeleek het WIS met het GRB, de topografische referentiedatabank voor Vlaanderen. Het viel op dat de twee informatiebronnen niet altijd exact met elkaar overeenstemden. De afwijkingen varieerden van enkele centimeters tot zelfs ettelijke meters, wat verwarring kon veroorzaken bij de datavisualisatie. Bovendien loerde het gevaar op foute analyses en interpretaties voortdurend om de hoek.

De oplossing

Tijdens een dynamische brainstormsessie staken specialisten van GIM en Stad Gent de koppen bij elkaar. Hun doel: mogelijke overeenkomsten tussen WIS en GRB bepalen. Via uitgebreide testen werd daarna gezocht naar het geknipte algoritme om de ruimtelijke gegevens van het WIS automatisch af te stemmen op het GRB.

Het resultaat

Aan de hand van de ETL-tool FME (Feature Manipulation Engine)  kan Stad Gent de gegevens uit de WIS-databank geometrisch in lijn brengen met het GRB. Bovendien kunnen de medewerkers van het stadsbestuur zelf aan de slag om verdere ruimtelijke verbanden tussen de twee databanken uit te werken. Dankzij de begeleiding van GIM is Stad Gent nu in staat  om volledig automatisch het WIS, en nadien ook andere geografische gegevens, af te stemmen op het GRB. En dat steeds op een kwaliteitsvolle manier.

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

  • Service Desk

    Al klant? GIM helpt je verder.

    Klantendienst