Data zijn de brandstof voor de slimme steden van morgen. Ontdek hoe GIM steden en gemeenten helpt om hun geodata beter te beheren, te integreren en uit te wisselen.
Onze antwoorden op uitdagingen voor Smart Cities

Geografische data naadloos afstemmen op het GRB
Het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) is een geografisch informatiesysteem dat dient als topografische referentie voor Vlaanderen. Het is een gemeenschappelijke geografische basis, waarop alle gebruikers eigen gegevens kunnen enten.
Het GRB – gebiedsdekkend voor Vlaanderen – is vanaf 2015 verplicht te gebruiken, conform het GRB-decreet. Het is een belangrijk instrument voor het organisatiebreed inzetten van GIS bij organisaties die met grootschalige geodata werken.
Waarom u uw gegevens en werking beter afstemt op het GRB? De GIS-matig verkregen informatie is eerst en vooral betrouwbaarder: de antwoorden op uw vragen inzake stedenbouwkundige voorschriften, opzoekingen in de notarisbrief, … zullen dan ook correcter zijn. Bovendien verloopt de werking van uw organisatie efficiënter en verleent u een betere dienstverlening aan uw burgers. Ook kan u grensoverschrijdende problemen makkelijker aanpakken. En ten slotte kan u beter communiceren met andere GDI-Vlaanderen-partners via de uitwisseling en het gebruik van elkaars gegevens.
Door het gebruik van diverse en onstabiele referentie-ondergronden in het verleden, worden de geografische data van gemeenten niet correct op het GRB weergegeven.
Kijk bijvoorbeeld hoe GIM de stad Gent helpt bij de harmonisatie van wegeninformatie met het GRB.

Je dienstverlening verbeteren door geografische data slimmer te gebruiken
Door je geografische databronnen te combineren, kun je ze omvormen tot bruikbare informatie voor jedienstverlening. GIM helpt steden en gemeenten met het structureren van geografische databanken (formaten, objecten, relaties). Of je kunt bij ons terecht om je bestaande datamodel te transformeren naar een ander, bruikbaarder of opgelegd bestandsformaat.
We kunnen ook je geodataverzameling optimaliseren. Zo kunnen we digitale data samenbrengen uit verschillende bronnen of kunnen we meerdere datasets harmoniseren tot één geheel.
GIM helpt steden en gemeenten ook om de juiste controlemechanismen voor geodata op te zetten. Zo ben je zeker van een optimale kwaliteit inzake geometrie (bijvoorbeeld topologie) en attributen. Bovendien detecteren we incoherenties bij het combineren van meerdere bronnen, in 2D of 3D.
Lees hier hoe GIM Stad Kortrijk helpt bij het databeheer voor hun Smart City Toolbox.
Contacteer ons
Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.
Error!
Jouw contactpersoon

An Heirman
+32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39
Service Desk
Al klant? GIM helpt je verder.
Klantendienst