Wat zal de impact zijn van klimaatverandering op onze steden?

Meer weten?
17 december 2015

In Parijs sloten 195 landen een klimaatverdrag dat de opwarming onder de 1,5° moet houden. Wat betekent die opwarming nu voor onze steden? Hoe brengen we die in kaart? In het kader van het Europese NACLIM project brengt GIM zogenaamde hitte-eilanden in kaart zodat stedelijke beslissingnemers de risico's voor kwetsbare groepen kunnen inschatten.

Van 30 november tot 11 december verzamelden afgevaardigden van 195 landen zich in Parijs voor de 21e conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering. Het doel was de opwarming een halt toe te roepen. Dit thema ligt stedelijke beleidsmakers nauw aan het hart, niet in het minst omdat de gevolgen ervan zich feller zullen laten gevoelen in onze steden. Vele steden werken dan ook rond de impact van stedelijke planning op gezondheidsrisico's, bijvoorbeeld in periodes van hittegolven. Door tijdig de risico's in te schatten kunnen de nefaste gevolgen en de risico's van een warmer stedelijke klimaat beter worden opgevangen.

In het kader van het NACLIM project* bestudeert GIM in samenwerking met VITO de impact van de klimaatverandering op stedelijke gebieden zoals de stad Antwerpen (zie kaart). GIM stelde kaarten op waarin de hitte-eilanden en de riscozones afgebakend worden. Deze kaarten helpen steden bij het inplannen van stedelijke groenplannen,  en het opstellen van campagnes ter preventie van risico's in tijden van hittegolven.

Over NACLIM (www.naclim.eu) *

NACLIM is een Europees FP7 project dat loopt van 2012 tot 2017. Dit onderzoeksproject bestudeert de kwaliteit van klimaatvoorspellingen op lange termijn (decennia) en de invloed ervan op de variaties in de temperatuur van het zeeoppervlak in de Noord-Atlantische/Arctische sector en op de stedelijke samenleving in Europa.

* The research leading to these results  has received funding from the European  Union 7th Framework Programme (FP7 2007-2013), under grant agreement n.308299

Wat zal de impact zijn van klimaatverandering op onze steden?

Meer nieuws