GIM Blogt: Deze 5 QGIS-nieuwigheden maken u het GIS-leven zeker gemakkelijker

Meer weten?
24 augustus 2016

QGIS zit in de lift. Niet verwonderlijk, want deze gratis Open Source GIS software is uitgegroeid tot een meer dan volwaardig alternatief voor de commerciële GIS pakketten. Versie 2.14, de huidige “LTR versie” (Long Term Release, een versie die gedurende één jaar ongewijzigd blijft) bevat een waslijst van nieuwe en verbeterde functionaliteiten. Dries, onze QGIS expert, stelde zijn persoonlijke top 5 samen.

 De top 5 van Dries

  1. Rule Based Labelling
  2. "Zoom to Feature" via rechtermuisklik in de attribuuttabel
  3. Trace Digitising Tool
  4. 2,5D Renderer
  5. Kleurkeuze rechtstreeks aanpassen via context menu in het lagenoverzicht.

  

1. Rule Based Labeling

Aangepaste labels in functie van de eigenschappen van een object? Een fluitje van een cent met de nieuwe Rule Based Labeling opties. Kies een tekstlabel en pas de labelstijl aan naargelang de waarde in de attribuuttabel.  Zo voegt u nog meer informatie toe aan uw kaart.

  Voorbeeld: labeling van gebouwen in BelMap

Voorbeel: Labeling van gebouwen in BelMap in functie van de hoogte (lager dan 5 meter, tussen 5 & 10 meter, hoger dan 10 meter). In één oogopslag herkent u de "hoge" gebouwen.

  

2. "Zoom to Feature" via rechtermuisklik in de attribuuttabel

Als dat geen verbeterde gebruikerservaring is! Vanaf nu zoomt u onmiddellijk naar het gewenste object vanuit de attribuuttabel.  Klik met je rechtermuisknop in eender welk veld van het object in kwestie, kies “Naar object inzoomen”, en klaar is Kees!

  

3. Trace Digitising tool

Tekent u geregeld nieuwe objecten in via QGIS? Dan is dit de tool waarop u zat te wachten! De Trace tool laat u toe om bestaande objecten te gebruiken als basis voor nieuwe objecten.

Stap 1: stel de snapping parameters juist in.

Stap 2: Activeer de Trace tool   

Stap 3: Klik op een punt of segment van het bestaande object dat u als basis wil gebruiken.  Beweeg de muis over het object, en het voorgestelde traject zal oplichten.

Stap 4: Klik met de linkermuisknop en u hebt nu de volledige lengte van het pad met 1 klik vastgelegd. Superhandig, toch?

   

4.  2,5D Renderer

Toegegeven, QGIS is geen 3D pakket. Maar met de nieuwe 2,5D renderer maakt u alvast flitsende perspectiefkaarten!

  

5. Kleurkeuze rechtstreeks aanpassen via context menu in het lagenoverzicht. 

Wijzig nu nog sneller de voorstellingswijze van individuele lagen: klik rechtermuisknop op de laag in het lagenoverzicht, kies Stijlen, en het kleurwiel verschijnt rechtstreeks in het context menu.

  

Meer leren over de magische GIS-toverdoos die QGIS heet?  Kom naar de 2-daagse QGIS basisopleiding in Leuven of Gent. Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal plaatsen is beperkt.

Dries Verdoodt
GIS consultant en QGIS expert bij GIM

Wist u dat GIM eveneens expert is in het ontwikkelen van GIS-applicaties op basis van opensource GIS-software? Ondersteund door een wereldwijd netwerk van ontwikkelaars en IT-bedrijven?  Meer weten...

Meer nieuws