GIM blogt: nieuws van de Safe Software Partner Summit in Vancouver.

De toekomst van FME: van data-integratie naar enterprise platform

Meer weten?
19 juli 2019

Als trouwe Gold Partner was GIM ook dit jaar weer aanwezig op de Safe Software Partner Summit in Vancouver. Naast een prachtige locatie en een warme ontvangst kregen de partners op dit event een unieke kans om zich onder te dompelen in de toekomst van FME, het data integratie platform van Safe Software. We zetten even op een rijtje wat je in de nabije toekomst mag verwachten.

Meer mogelijkheden, betere performantie en bredere toepassingen : zo ziet Safe de toekomst voor FME. Met de explosie aan beschikbare data heeft FME als integratieplatform uiteraard de wind flink in de zeilen. Nieuwe toepassingen zoals augmented reality, virtual reality, indoor mapping, cloud services vormen dan ook een vruchtbare bodem voor het gebruik van FME. Maar daar stopt het niet. FME evolueert naar een volledige business en enterprise data-integratie platform. Safe Software zet daarom, samen met zijn groeiend klantenbestand en de ondersteunende partners een grote stap vooruit. 

Nog meer connectiviteit 

Connectiviteit blijft als vast recept een sleutelrol spelen in FME, maar evolueert mee met de trends in de markt. In het datalandschap blijken webservices en 3rd party integraties namelijk een steeds belangrijker rol te spelen. Naast een uitgebreide bibliotheek met door Safe Software aangeboden webconnecties, zoals Amazon, Dropbox, Google en SalesForce kunnen gebruikers nu ook hun eigen webconnecties leggen via de snel in populariteit groeiende HTTPCaller. Ook de link naar platformen zoals CARTO, SAP en Qlick wordt intussen probleemloos gelegd met de nodige Readers en Writers. Dit opent de deur naar een resem interessante toepassingen voor onder andere Smart Cities, nog zo'n domein waarop Safe en zijn partners volop inzetten.  

Bulk mode zorgt voor meer performatie

In de doorgedreven zoektocht naar meer performantie, zodat interne processen in slechts luttele seconden kunnen uitgevoerd worden, heeft ook een nieuwe transformer functionaliteit zijn intrede gevonden: de bulk mode. In deze modus worden features niet één voor één, maar in hun geheel als een feature tabel verwerkt. De eerste resultaten blijken veelbelovend! FME 2019.1 zal voor veel van de bestaande FME transformers al een bulk mode update hebben.

FME Server revolutie

FME Server wint aan belang in het FME Platform. Of het nu FME Server op eigen infrastructuur of in de cloud is: security, toegankelijkheid voor gebruikers en het automatiseren van processen door triggers en acties staan centraal. Het mag dus niet verbazen dat de belangrijkste vernieuwing in FME 2019 gevonden kan worden bij FME Server, meer bepaald dankzij FME automations. Hiermee kun je als  gebruiker aan de hand van een simpele drag-and-drop interface scripts voor processen opstellen en uitvoeren.  En er is meer op komst. Zo kregen we al een eerste blik op wat ongetwijfeld een revolutionaire toevoeging wordt in het gebruik van FME Server: een basis workspace editor in de FME Server user interface. Een technisch snufje dat elke fervente debugger met open armen zal ontvangen.

Enterprise licenties

En wat mag dat allemaal kosten voor de gebruiker? Wel, het nieuwe Enterprise licentiemodel geeft klanten de nodige flexibiliteit om te groeien met FME zonder hierbij meermaals een nieuwe procedure te moeten doorlopen. De lagere instapkost voor extra licenties is uiteraard mooi meegenomen. Ook het vermelden waard is het aangepaste licentiemodel voor lokale besturen, waarbij licentieprijzen afgestemd zijn op het aantal inwoners.

Voor veel gebruikers zijn dit ongetwijfeld spannende ontwikkelingen om naar uit te kijken. Ben je ondertussen ook geprikkeld om deel uit te maken van de groeiende FME-community? De inschrijvingen voor de FME User Conference 2020 in Vancouver zijn geopend!


Bert Akkermans
FME Product Owner bij GIM
bert.akkermans@gim.be

Leer hier meer over data-integratie met FME >
Bekijk alle presentaties van de FME World Tour in Leuven (mei 2019) >
Heb je een vraag over FME Licenties ? Contacteer Christine >

Meer nieuws