Verzekeraars beheren risico’s dankzij slimme geodata

Meer weten?

GIM verrijkte de adressenbestanden van verschillende verzekeraars met fysieke karakteristieken van de betreffende panden.

Segment: Verzekeringen

Om risico’s nauwkeurig te kunnen evalueren en doorrekenen, is inzicht in de fysieke en locatiegebonden karakteristieken van gebouwen van goudwaarde voor een actuaris. Verschillende verzekeraars gingen daarom met GIM in zee voor de verrijking van hun adressenbestand.

De uitdaging

De portefeuilles van verzekeringsmaatschappijen bevatten honderdduizenden Belgische adressen. De verrijking ervan met detailinformatie over de betreffende panden - oppervlakte, hoogte, gebouwtype en afstand tot de naburige gebouwen – levert actuarissen een schat aan relevante informatie op. GIM koppelde hiervoor data uit verschillende van zijn bronnen.

De oplossing

Eerst werden de adressenbestanden verrijkt met gegevens uit Belmap. Deze database bevat de exacte geografische positie van elk Belgisch adres, tot op het individuele gebouwniveau. Om vervolgens de fysieke karakteristieken van elk pand toe te voegen aan die posities, gebeurde er een koppeling met de 3D-gebouwenlaag in Belmap.

Het resultaat

Voor de grootste Belgische steden bevatten de verrijkte portefeuilles voor elk adres de exacte geografische positie en materiële karakteristieken tot op het niveau van het individuele gebouw. Voor de andere gebieden is dat het gebouwblok. Dankzij deze informatie kunnen verzekeraars hun actuariële studies, waaronder risico-accumulatie voor verzekeringstoepassingen, sneller en nauwkeuriger uitvoeren. 

Lees hier hoe herverzekeraar Aon Benfield Belmap inzet om klanten beter te adviseren over hun risicoprofiel

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Véronique De Laet

  Véronique De Laet

  Project Manager

  +32 16 40 30 39 +32 16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst