Socfinco zet satellietbeelden in om plantagegronden te spotten in Ghana

Meer weten?

Om interessante gebieden te spotten voor land- en bosbouwprojecten in Ghana, zet plantagebeheerder Socfinco satellietbeelden in. GIM doet de beeldanalyse.

Klant: Socfinco
Segment: Landbouw
Socfinco zet satellietbeelden in om plantagegronden te spotten in Ghana

Socfinco zet satellietbeelden in om plantagegronden te spotten in Ghana

Socfinco is een dochter van het Belgisch-Luxemburgse Socfin, een groep die tropische plantages – voornamelijk voor rubber en palmolie – beheert en exploiteert. Om interessante gebieden op te sporen voor nieuwe land- en bosbouwprojecten, zet Socfinco satellietbeelden in. GIM neemt de beeldanalyse voor zijn rekening.

De uitdaging

Socfinco wil in Ghana nieuwe projecten op poten zetten waarbij landbouw, palmoliewinning en natuurbehoud hand in hand gaan. Maar hiervoor de geschikte gebieden detecteren, is allesbehalve evident. Analyse van satellietbeelden brengt het nodige inzicht.

De oplossing

Om de topografie van het gebied te analyseren, maakte GIM gebruik van een Digital Elevation Model. Dit geeft een helder beeld van onder meer de hellingsgraad van het terrein. Een hoge hellingsgraad beperkt immers de mogelijkheden voor de aanplanting van gewassen. Of de exploitant moet eerst infrastructuurwerken doorvoeren, bijvoorbeeld voor terrasbouw.

Socfinco definieerde een reeks specifieke LULC-klassen (Land Use Land Cover). Voor de extractie ervan vertrok GIM van satellietbeelden van zeer hoge resolutie. Daarop werden objectgeoriënteerde beeldanalysetechnieken (OBIA) losgelaten, binnen de eCognition-toepassing.

Het resultaat

GIM verwerkt alle data in een kaart op maat. Daarop kan Socfinco de gebieden selecteren die in aanmerking komen voor nieuwe plantages en de eventuele infrastructuurwerken die hiermee gepaard gaan (bv. terrasbouw).

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Véronique De Laet

  Véronique De Laet

  Project Manager

  +32 16 40 30 39 +32 16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst