De uitdaging

Dat Manilla niet over up-to-date kennis beschikt over de talrijke sloppenwijken, belemmert de lokale overheden en ontwikkelingsorganisaties om de bewoners optimaal te bereiken met hun initiatieven. En met het stijgende aantal natuurrampen – die vaak zwaarder huishouden in armere stadsdelen – neemt het belang van accurate data over de sloppenwijken bovendien alleen maar toe.

Die stadsbuurten lokaliseren en afbakenen is al een grote uitdaging op zich. Maar de complexiteit van een miljoenenstad als Manilla doet daar nog een schepje bovenop.

De oplossing

Om de uitdaging te tackelen, paste GIM Object Based Image Analyses (OBIA) toe. Satellietbeelden in zeer hoge resolutie worden semi-automatisch gescand. Aan de hand van specifieke beeldpatronen kunnen de operatoren van GIM sloppenwijken herkennen en inventariseren.

Op basis van Pléiades-satellietbeelden en criteria zoals gebouwgrootte, dichtheid, vegetatie, vorm en nabijheid bepaalden we onder meer 8 verschillende types sloppenwijken”, verduidelijkt Vincent Tigny, specialist aardobservatie bij GIM. “Zo maakten we bijvoorbeeld een onderscheid tussen wijken langs rivieren of vlak bij spoorwegen, wijken gelegen in bossen, kleine "pocket slums," enzoverder. Dat biedt overheden en hulpverleners een unieke kijk in de grote diversiteit in de Filipijnse hoofdstad."

Het resultaat

De samenwerking tussen GIM en de Wereldbank resulteerde in een uiterst compleet overzicht van alle types sloppenwijken in Manilla. Een geknipte bron aan informatie voor initiatieven zoals gerichte onderwijsprogramma’s, architecturale ingrepen of veiligheidsmaatregelen. Zo kan sneller worden ingespeeld op de specifieke behoeften van de sloppenwijkbewoners.

Lees hier het rapport van de Wereldbank met de conclusies en aanbevelingen voor het beleid: "Navigating Informality: Perils and Prospects in Metro Manila’s Slums" - door Gayatri Singh and Gauri Gadgil. 

Dit project werd gerealiseerd met de steun van ESA.

Deze pagina delen:
Satellietbeelden detecteren nauwgezet alle sloppenwijken in Manilla

Ook satellietbeelden gebruiken voor betere inzichten? Contacteer GIM nu!

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

  • Service Desk

    Al klant? GIM helpt u verder.

    Klantendienst