Nieuw UNESCO-werelderfgoed dankzij Belgische GIS-technologie

Meer weten?

De tropische regenwouden rond de uitgestrekte Maya-site van Calakmul (Mexico) werden in 2014 door de UNESCO erkend als natuurlijk werelderfgoed. Hiermee treedt Calakmul toe tot het selecte kransje van sites die zich voortaan “gemengd cultureel en natuurlijk werelderfgoed” mogen noemen. Deze erkenning dankt het aan het gebruik van een geavanceerd geografisch informatiesysteem voor erfgoed, made in Belgium.

Klant: Belspo, UNESCO
Nieuw UNESCO-werelderfgoed dankzij Belgische GIS-technologie

Beheerders van grote erfgoedsites kampen vaak met dezelfde uitdagingen: hoe beheer je efficiënt de enorme berg aan informatie over de site? Hoe documenteer je de evolutie van de site doorheen de tijd? Welke interventies zijn nodig om het behoud van de site te verzekeren? Om hier een antwoord op te bieden sloot het federale wetenschapsbeleid (BELSPO) een overeenkomst voor samenwerking met het UNESCO-Werelderfgoedcentrum. Deze overeenkomst voorzag in de realisatie van een reeks onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die een beter informatiebeheer beogen van UNESCO-erfgoed.

Erfgoed in 4D

Een Belgisch consortium onder leiding van GIM boog zich over de vraag naar een beter informatiebeheer van de Calakmul-site in Mexico.

Samen met de universiteiten van Leuven, Gent en Luik ontwikkelde GIM een instrument waarmee de beheerders van Calakmul alle beschikbare informatie over de site kunnen verzamelen, beheren en verspreiden. Het geografische informatiesysteem maakt gebruik van technologie zoals satellietbeelden en 3D-modellen om de uitgestrekte erfgoedsite in kaart te brengen. Uniek is de mogelijkheid om de tijdsdimensie te integreren in de ruimtelijke analyses. Dit geeft beheerders inzicht in de ecologische en archeologische evoluties doorheen de tijd. Omwille van deze extra dimensie kreeg het systeem de naam “Calakmul 4D GIS” mee.

Verlengstuk op de Zijderoute

Gelijkaardige technologie werd ingezet voor de nominatie van een andere erfgoedsite, met name die van de Chang'an-Tianshan Corridor, een 5000 km tellend traject van de Zijderoute. Omwille van zijn uitgestrektheid (33 sites verdeeld over 3 Centraal-Aziatische landen) was er ook hier behoefte aan een slim geografisch informatiesysteem voor planning, documentatie en informatiebeheer. Het Raymond Lemaire International Centre for Conservation (RLICC) van de KULeuven bouwde samen met GIM, de Universiteit van Gent en RouteYou een systeem dat de basis legde voor de erkenning van deze transnationale site tot UNESCO-werelderfgoed in juni 2014.

Over Calakmul 4D GIS

Calakmul 4D GIS is gebaseerd op het GIM GeoCMS, een geavanceerd Content Management Systeem (CMS) dat de traditionele eigenschappen van een web CMS (beheer en publicatie van informatie via het web) combineert met de ruimtelijke analyse- en visualisatiemogelijkheden van een Geografisch InformatieSysteem (GIS).

Hiermee kunnen beheerders de archeologische en ecologische situatie van de erfgoedsite opvolgen, documenteren en beheren. Het systeem voorziet in een virtueel bezoek aan de site, alsook ondersteuning van de tijdsdimensie. Een speciale module laat toe om een nominatiedossier voor de erkenning tot UNESCO-werelderfgoed op te bouwen. Beheerders kunnen met één druk op de knop hun nominatiedossier creëren in het door de UNESCO vereiste formaat.

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Véronique De Laet

  Véronique De Laet

  Project Manager

  +32 16 40 30 39 +32 16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst