Geotoepassing berekent de beste locatie voor apotheken

Meer weten?

Locatie is erg bepalend voor het succes van een verkooppunt. Voor apotheken is dat niet anders. Bovendien legt de Vestigingswet strikte voorwaarden op. Imphact en GIM ontwikkelden een dienstenpakket dat een brede waaier aan criteria in rekening neemt om de optimale locatie voor een nieuwe apotheek te bepalen.

Klant: Divers
Segment: Retail

De uitdaging

Het economisch potentieel van een apotheek inschatten, gebeurt traditioneel aan de hand van het inwonersaantal van het dichtstbijzijnde economische centrum. Er spelen echter heel wat andere elementen mee: concurrentie, demografie, sociale klasse, bereikbaarheid enzovoort. Consultancybedrijf Imphact wou een toepassing ontwikkelen die op basis van al deze criteria de optimale locatie berekent en deze toetst aan de bepalingen van de Vestigingswet.

De oplossing

GIM ging aan de slag met data uit verschillende bronbestanden. Het bestand van bestaande apotheken werd verrijkt met data uit verschillende bronbestanden en gekoppeld met de criteria van de Vestigingswet.  Het resultaat? Een tool die een score toekent aan – bestaande en potentiële – verkooppunten op basis van populatiekenmerken, inkomensgegevens en gemiddelde reistijden voor het verzorgingsgebied. In geval van overlappende verzorgingsgebieden verdeelt de toepassing het potentieel over beide verkooppunten.

Het resultaat

Apothekers kunnen voortaan veel gerichter inschatten wat de beste locatie is voor de inplanting van een nieuwe of de verplaatsing van een bestaande apotheek. Tientallen klanten maakten er intussen gebruik van. 

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Carl Bassi

  Carl Bassi

  Business Development Manager

  +32 (0) 16 40 30 39 +32 (0) 16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst