De uitdaging

Vandaag heeft al een op de acht Vlaamse gebouwen zonnepanelen of een zonneboiler. Maar om de energiedoelstellingen te halen – 25.074 GWh hernieuwbare energie tegen 2020 – moet er nog veel groene energie geproduceerd worden. Om Vlamingen te sensibiliseren over de noodzaak én het nut van zonne-energie, besliste de Vlaamse overheid om elk Vlaams dak nauwkeurig in kaart te brengen: welk potentieel biedt zonnetechnologie? Wat is de terugverdientijd, en waar vind je installateurs, groene leningen of subsidies? Een technologisch huzarenstukje waarvoor het Vlaams Energieagentschap (VEA) de krachten bundelde met GIM, ONE Agency, Agentschap Informatie Vlaanderen en het onderzoekscentrum VITO.

De oplossing

De projectpartners brachten elk hun aandeel expertise in het project: VEA en VITO leverden voor ruim 2,6 miljoen Vlaamse gebouwen info over parameters zoals dakoppervlakte, oriëntatie en hellingshoek. Intussen putte GIM uit zijn GeoICT-knowhow om de online kaarttoepassing te bouwen. Bovenop die grafische interface integreerden we een massa aan informatie die eigenaars kunnen raadplegen en toepassen op hun eigen gebouw. Kers op de taart is een module die een simulatie maakt van een zonne-installatie op je dak. 

Het resultaat

In maart 2017 zag de Vlaamse zonnekaart het licht. Eigenaars van woningen zien via een kleurcode hoe geschikt hun dak – of zelfs een bepaald deel ervan – is voor zonne-energie. Op een overzichtelijk dashboard komen ze vervolgens te weten hoeveel zonnepanelen of -collectoren mogelijk zijn, wat die kosten, hoe snel ze terugverdiend zijn, en waar ze installateurs, leningen of subsidies kunnen terugvinden.

Deze opdracht werd uitgevoerd in opdracht van VEA ism VITO en AIV. Raadpleeg de Zonnekaart op www.energiesparen.be/zonnekaart 

Deze pagina delen:
De Zonnekaart berekent potentieel aan hernieuwbare energie

Meer weten over onze oplossingen voor webgebaseerde kaarten? We helpen u graag verder.

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

  • Service Desk

    Al klant? GIM helpt u verder.

    Klantendienst