Open GIS-standaarden

Maak jouw ruimtelijke data conform met open standaarden

Meer weten?

Interoperabiliteit is de sleutel tot gebruiksvriendelijke ruimtelijke datasets en -diensten. Zo laat je andere partijen naadloos communiceren met je ruimtelijke gegevensinfrastructuur. Sterker nog, je gebruikers kunnen de data zo in optimale omstandigheden raadplegen, visualiseren, opvragen, downloaden én verwerken.

Dankzij open standaarden – bijvoorbeeld die van het Open Geospatial Consortium (OGC), het W3C, en overheidsinitiatieven zoals INSPIRE – ligt interoperabiliteit binnen handbereik. Maar je ruimtelijke gegevensservices hiermee in lijn brengen, is vaak een huzarenstukje. GIM helpt je op verschillende fronten: van het opzetten van een Geografische Data Infrastructuur (GDI) tot het stroomlijnen van je dataharmonisatie en het automatiseren van je publicatie-workflows.

Hoe een interoperabele ruimtelijke gegevensinfrastructuur opzetten?

 • Implementeer open-sourceoplossingen zoals GeoNetwork en GeoServer voor web services conform standaarden zoals CSW, WM(T)S, WFS, WCS en SOS.
 • Host je GDI in de cloud of op locatie.
 • Gebruik een sterk gestandaardiseerde oplossing of stem die af op jouw behoeften.
 • Voorzie je smart city-applicaties van interoperabele Application Programming Interfaces (API's).

Op naar geautomatiseerde dataharmonisatie- en publicatieworkflows

OpenGIS

 • Automatiseer schema-transformaties en waak erover dat je datasets voldoen aan open-datastandaarden én specificaties zoals XML, RDF, JSON, GML, INSPIRE, CCDA, Noise Directive, Air Quality e-Reporting, GTFS, DATEX II, Schema.org, enz.
 • Maak de metadata van je datasets en -services consistent en respecteer open-metadatastandaarden – zoals ISO19115, DCAT of de technische richtlijnen voor metadata van INSPIRE.
 • Ken permanente identificatoren toe aan ruimtelijke objecten.
 • Valideer je gegevens en breng ze in overeenstemming met de nodige kwaliteitsvereisten (denk aan netwerktopologie, oplossen van grensproblemen enzovoort).

GIM's Training Center

Wil jij ook een expert worden in open GIS-standaarden? GIM's team van ervaren trainers maakt je wegwijs in de kneepjes van het vak. Schrijf je in voor een van de opleidingen in onze open agenda. Of vraag een training aan op maat van je behoeften.

Een greep uit de mogelijkheden:

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  An Heirman

  An Heirman

  Project & Relation Manager

  +32 (0)16 40 30 39 +32 (0)16 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst