Integratie van BIM, CAD en GIS

Laat je data vlot doorstromen

Meer weten?

Asset management, facility management, 3D visualisatie, inspectie en controle: BIM-data kan heel wat toegevoegde waarde leveren in het beheer van gebouwen en infrastructuur. Helaas zijn BIM, CAD, GIS en point clouds vaak informatie-eilanden. Met FME benut je het volle potentieel van je BIM-data en beschik je over de juiste informatie gedurende de volledige levenscyclus van je infrastructuurobjecten.

Bouwen gebeurt steeds vaker op basis van digitale informatie en tools. Van ontwerp over planning, constructie, oplevering en onderhoud: in elke fase wordt informatie gecreëerd, gewijzigd of verwerkt. Helaas gaat er in de loop van de rit nog vaak informatie verloren. Verschillende systemen vormen eilanden die naast elkaar bestaan of niet compatibel zijn. De spatial ETL tool FME brengt de interoperabiliteit die nodig is om data vlot te laten doorstromen. 

Over spatial ETL met FME

Dankzij de ondersteuning van meer dan 400 formaten en applicaties is FME het platform om ruimtelijke data te converteren, te integreren en te automatiseren. 

FME legt een link tussen je BIM-, CAD- en GIS-systemen zodat je data vrij kunnen stromen. Met FME lees je geometrische en niet-geometrische gebouwinformatie uit formaten zoals IFC, Revit, Civil3D, AutoCad DWG/DFX. Met de handige FME-transformers kun je je data vervolgens valideren, transformeren, heldere analyses maken, om ze dan weg te schrijven naar databanken in Postgres, SQL Server, Oracle, of naar bestandsformaten zoals IFC, DWG, Cesium 3D Tiles. 

Onze klanten gebruiken FME om BIM-data te valideren en te transformeren, maar ook om verschillende systemen aan elkaar te linken en te visualiseren in krachtige webtoeppassingen. 

BIM-naar-GIS dataverwerking: linken en visualiseren from GIM_nv

Steeds meer toepassingen

Een betere integratie van deze systemen opent alsmaar meer perspectieven voor nuttige toepassingen:

 • Asset Management
  In het beheer van infrastructuur op grote schaal zoals wegen, spoorwegen en openbare nutsvoorzieningen komen detailinformatie (BIM, CAD) en de ruimere context (GIS) naadloos samen. Zo gebruikt Infrabel FME om een klare kijk te hebben op haar technische infrastructuur. 

 • Inspectie,  controle en issue management
  Incidenten, inspecties en onderhoud kunnen veel efficiënter opgevolgd worden door verschillende databronnen te combineren. Zo wordt informatie uit CAD- en GIS-systemen gebundeld voor het onderhoud een nieuwe snelweg tussen Brugge en Zeebrugge

 • Indoornavigatie
  Grote sites zoals luchthavens (zoals Schiphol) en shopping centers bieden mobiele apps met BIM- en GIS-data aan om bezoekers de juiste weg te wijzen. 

 • Facility Management
  Efficiënt onderhoud van gebouwen staat of valt met beheer van de juiste informatie. Door BIM, GIS en CAD-data slim te combineren verzamel je de juiste informatie op het juiste moment. 

 • 3D visualisatie
  Stadsplanners steunen op BIM data als waardevolle bron voor 3D weergaves van gebouwen tot zelfs volledige steden in webGIS of andere platformen. Met Augmented Reality verrijk je je inzicht in de realiteit dankzij virtuele 3D voorstellingen van gebouwen of ondergrondse kabels en leidingen. 

Validation and visualization of Revit BIM Models with FME from GIM_nv

Meer weten over de integratie tussen BIM, CAD en GIS? Laat het ons weten!

Contacteer ons

Alle velden zijn verplicht

Uw gegevens zijn succesvol doorgestuurd.

Error!

GIM respecteert je privacy. We verzamelen je gegevens om je aanvraag te verwerken. Ook kunnen we je mogelijk op de hoogte houden van producten of diensten van GIM. In geen geval bezorgen we je gegevens aan andere organisaties. Je kunt steeds je gegevens inkijken en je verzetten tegen het verwerken ervan.  Raadpleeg het privacy-beleid van GIM  voor meer informatie.

 • Jouw contactpersoon

  Sébastien Delhay

  Sébastien Delhay

  Business Line Manager Utilities & Industry

  016 40 30 39 016 40 30 39

  Service Desk

  Al klant? GIM helpt je verder.

  Klantendienst